LogoPet-1.png
BestForPets is reader-supported. Your purchases via our links may earn us an affiliate commission at no extra cost to you. Our Affiliate Disclaimer

Why Is My Cat Peeing Outside The Litter Box? Reasons & Preventions!

When a few conditions are satisfied, the majority of cats will use a litter box properly. While cats are notoriously finicky, it may take some time for them to become accustomed to their litter box and utilize it appropriately.

The cat urinating outside of the litter box is a regular source of complaint. There might be a number of reasons for this, including behavioral issues, not understanding how to use the litter box, or cats being picky about their hygiene, since most cats do not like a filthy litter box, especially one that has not been cleaned in a long time.

Fortunately, the majority of these issues may be resolved by determining the cause of this annoying behavior.

Continue reading "Why is My Cat Peeing Outside the Litter Box? Reasons & Preventions!" by BestForPets (bestforpets.org) to have a better understanding of this behavior in cats.

11 Reasons Your Cat May Be Peeing Outside Their Litter Box


1. Marking their territory

Cats “spray” or urine to mark their territory. This is a regular occurrence if there are new pets in the home or if a feral cat decides to visit your yard unexpectedly. territorial marking is more prevalent in unaltered cats (unspayed or unneutered).

Before to exhibiting this habit, you will witness them rubbing the sides of their bodies against household things, leaving their fragrance behind. Typically, they will spray on vertical surfaces.

Solution: Having your cat spayed or neutered should cease this behavior. Be cautious to safeguard your property so that wild or neighboring cats do not make an unannounced visit.


2. Unclean litter box

Cats like a pristine litter box. A litter box that is unclean and unsanitary will discourage them from using it. This occurs frequently when numerous cats use the same litter box and it is not cleaned properly.

Solution: Adhere to a tight litter box cleaning routine based on the number of cats you keep. Replace the litter as frequently as possible.


3. Not sure how to use the litter box

If you have just gotten a new kitten or cat, it may not know how to use the litter box correctly, thus it will defecate in undesirable spots.

Solution: Litter box training is the most effective method for eliminating this tendency. Put their feces in the litter box, and the odor will entice the cats to utilize it for elimination. Do this every time kids leave messes about the house, and they will begin to comprehend its utility.


4. Urinary tract disease (UTI)

A cat with a UTI may have difficulty regulating urinating, resulting in unintended mishaps. They may urinate in little amounts and experience pain because their bladder cannot be emptied.

Solution: Urgent veterinary care is essential, and your veterinarian will prescribe medicine to remove the illness. In extreme circumstances, your veterinarian may prescribe that your cat wears pet diapers until they regain the capacity to urinate normally.


5. Stress

Stress can make them too sad to use their litter box, and they will also exhibit unusual behaviors such as hiding most of the time, acting skittishly, napping most of the day, and losing interest in their toys and food.

Solution: Get an appointment with your veterinarian if your cat’s behavior suddenly alters in any manner. He or she can rule out any underlying medical conditions and provide tips to reduce your cat’s level of stress.


6. Kidney disease

Cats can get kidney illness after swallowing something harmful or poisonous. They will have stomach pain and have difficulty urinating or controlling when they urinate. Inspect the home or yard to discover if they may have ingested a human drug or poisonous plant.

Solution: This is a rare but severe sickness requiring immediate veterinary treatment. Kidney disease can potentially lethal if not addressed quickly. Remove any hazardous plants from your home or yard.


7. Environmental changes

A abrupt shift in your cat’s life might cause confusion and uncertainty. This includes shifting, rearranging, or relocating the litter box from its normal location.

Solution: Let your cat to acclimate to the changes and deposit any waste in the litter box so it knows where it is and is attracted by the odor. If you observe them using your home as a toilet, you should pick them up and deposit them in their litter box.


8. Discomfort

If your cat is experiencing discomfort or fear, they may avoid using the litter box. This is more prevalent in elderly cats. Anything in your cat’s environment, such as small children who bother them when they’re not in the mood to be snuggled or played with, might be causing pain.

Solution: Teach your children to respect your cat’s limits and demonstrate when it is okay for them to interact with the animal. If arthritis is the reason, a veterinarian can give pain medicine to alleviate the suffering.


9. Attention

If a cat believes they are not receiving enough attention from you, they may defecate near you in an attempt to elicit a response. If this is the only connection they have with you, other than eating, they may feel neglected.

Solution: Provide them with the attention they desire. Take some time from your day to play with your cat.


10. Lamps and oils

Most essential oils (peppermint, lemon, and lavender) and powerful candles with the same odors are offensive to cats. If their litter box is located in a place where these odors are often used, they will avoid using it.

Solution: Avoid employing these scents in the vicinity of your cat’s litter box.


11. Illness

Whether your cat has stomach pain, a thorn in its paw, an injury, or an underlying health issue, it will be in too much agony to use the litter box and will instead defecate in the place it is currently in.

Solution: Place the litter box closer to where they are congregating and take them to the veterinarian for an examination.

Final Thoughts

In the end of “Why is My Cat Peeing Outside the Litter Box? Reasons & Preventions!” by BestForPets (bestforpets.org), it is not a good idea to penalize your cat for doing something they do not realize is bad, since this might make the issue worse and cause your cat to dread you; instead, it is preferable to find positive alternatives.

Avoid the following typical punishments, since they appear to be advised on the Internet, but they are ineffective and needless.

  • Putting their noses in their filth and then yelling at them will not improve the matter in the least.
  • They were sprayed with water.
  • yelling and hurling objects at them
  • As a form of time-out, they are restricted.

Author Image

Dr. Deborah Fletcher

Deborah R. Fletcher, DVM, is a skilled veterinarian with more than 15 years of experience dealing with companion and exotic animals. She has experience caring for a variety of animals, including household cats and dogs, reptiles, birds of prey, and even primates. Dr. Fletcher is a valuable part of the BestForPets team, where she contributes to their aim of providing pets and their owners with the finest possible treatment and services.

Veterinarian (DVM) Dr. Deborah Fletcher

Comment

0.0
Rated 0 out of 5
0 out of 5 stars (based on 0 reviews)
Excellent0%
Very good0%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

There are no reviews yet. Be the first one to write one.

Related articles